2022-05-10 10:43:41• hírek • Bede Emőke

Közel 10 ezer dollárért kínálnak eladásra egy Ceaușescu által odaítélt oklevelet Szatmár megyében

Bő öt évtizeddel ezelőtt a „Kárpátok Géniusza”, Nicolae Ceaușescu a Szocialista Munka Hőse címmel tüntette ki Mihai Beniuc költőt, az odaítélt titulus emlékét azonban ma már csak egy oklevél és egy sarlóval és kalapáccsal díszített kitűző őrzi. Az 1971-ben átadott oklevél nemrégiben az egyik legnépszerűbb hirdetési oldalon, az eBay-en bukkant fel, az eladó pedig egy kisebb vagyont kér a vásárfiáért.

Az Adevarul tudósítása szerint az oklevelet és az ahhoz tartozó kitűzőt egy „terranumis” nevű szatmári felhasználó hirdette meg, aki egyébként már 2003 óta aktív tagja az oldalnak, sőt, már több száz plecsnit, bankjegyet és pénzérmét adott el, vásárlói pedig minden bizonnyal elégedettek voltak a kézhezkapott relikviákkal, ugyanis „terranumis” már több száz pozitív értékeléssel rendelkezik.


„Az Államtanács Mihai A. Beniuc akadémikus, író elvtársat a munkásmozgalomban kifejtett hosszú tevékenységéért és a szocializmus építésének terén végzett különleges érdemeiért, a Román Kommunista Párt megalakulásának 50. évfordulója alkalmából a Szocialista Munka Hőse címmel tünteti ki” - olvasható a hirdetés szerint kiváló állapotban megőrzött oklevelen, melyért az eladó 1 cent híján 10 ezer dollárt kér.


Mihai Beniuc 1907. november 20-án született, rés általában a romániai kommunista rezsim proletárköltőjeként ismert, olyan szerzőkkel együtt, mint Alexandru Toma, Dan Deșliu, Eugen Frunză vagy akár Maria Banuș. Irodalmi pályafutása 1946-ban kezdődött, amikor megjelent első könyve Keletre váró ember címmel, majd kulturális tanácsadóként Moszkvába távozott  Két év után visszatért az országba és Bukarestben telepedett le. 1951-től Nicolae Ceaușescut éltető verseket ad ki. 1988. június 24-én halt meg, a bukaresti evangélikus-lutheránus temetőben nyugszik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: